onsdag 13 juli 2011

Roll on


Roll on...
Solen går ner i horisonten, några gråsälar sträcker upp sina huvuden i vattnet en bit från båten, vi njuter av sviterna av Angus' whisky, vår första dusch på en vecka och vår godaste fish and ships någonsin:) Efter en lång segling från Orkney gör vi oss bekväma i Stornoway, Y. Hebriderna.
Seglingen över Nordsjön för en vecka sedan gick som en dans! Två och ett halvt dygn, vinden i baken och ingenting i vägen:) Den bästa överseglingen Stefan har haft! Delfiner följde oss till och från. Vilka underbara djur de är, lägger sig på sidan och spanar rakt upp i båten, hoppar, dyker och leker runt båten i hög fart! Men vi lyckas inte få dem på bild. Det enda som syns på fotona är vatten och på sin höjd lite skum... Den här gången lyckades jag i alla fall segla mina nattpass innan det blev kortslutning igen. Sjösjuk. Men Orkney Islands tog emot med ett disigt leende och bjöd på ett böljande landskap med ett rikt djurliv! Här tillbringade vi några dagar med trevliga öbor, vackra kritvita, öde stränder, enorma klippformationer, riskerade livet på branta klippväggar på jakt efter närbilder på några av de tusentals lunnefåglar som häckade på branterna. Vi smög på fantastiska slott som reste sig spöklikt över dimman och konverserade på vår bästa gaelliska med gråsälarna som nyfiket tittade på oss i båten när solen gått ner.
Det gäller att hålla koll på tidvattnet som ibland gör skillnad på 4-5 meter i dessa vatten och som skapar enormt starka strömmar.
Vi seglade på kryss mot Westray från Shapinsay, en grym resa med tidvattenströmmen med oss! Vi gjorde över 11 knop!
Nu tänker vi roa oss ett par dagar här i Stornoway. Det är keltisk festival och Tall Ship Race gör ett stopp här på torsdag. Vi hoppas vi hinner se alla båtar innan vi fortsätter mot Isle of Skye (troligen). Vi har lärt känna några trevliga locals som förutom öl, whisky och tips, även fyller oss med intensivt umgänge och erbjuder oss att följa med på party och scallop fishing.
I natt vid ettsnåret kommer fiskebåtarna in och är vi vakna då ska vi köpa färska räkor!
För att trösta alla som tycker vi verkar ha det suveränt och som blir lite avundsjuka kan jag avslöja att båtluffarlivet inte är njutbart hela tiden;
Mindre behagligt är det kl tre på natten när man väcks efter ett par timmars sömn för vaktavlösning. Vid längre seglatser. Hittills har vi haft tre sådana när vi löser av varandra.
Internetabstinens gör sig emellanåt gällande. Glest förekommande civilisation gör att kommunikationen med er därhemma blir lidande. Och curlingbeteende är beroendeframkallande.
Men nu - en stund för bloggen på det lokala biblioteket, några mail som ska skickas och lite annat smått och gott internetande. Härligt! So long, vi får se när vi dyker upp här igen!

www.visithebrides.com

5 kommentarer:

 1. Jag har åkt färjan mellan Helsingborg och -ör förra veckan. Nu blev du allt avundsjuk, Birgitta!

  SvaraRadera
 2. Hoppas ni fick lite räkor ! nu ska jag iväg för sista jobbnatten innan semestern.Kram!

  SvaraRadera
 3. Kul, vilken super början på resan!

  SvaraRadera
 4. Hej! Så himla kul med lite rapporter! Bra gjort Birgitta ( och Stefan) med Nordsjön bakom er.
  Förra veckan åkte jag färja mellan Grisslehamn och Eckerö och ikväll paddlade jag på Vättern...ha det bra hälsar Anna!!!

  SvaraRadera
 5. Hej på er! Skönt att höra att ni har det bra. Vi har precis kommit hem från Italien. Nu väntar Oslo och sedan Orust. Sköt om er! Kram från Helena och Björn

  SvaraRadera