onsdag 27 juli 2011

I en stillsam slör

Loch Aline, Sound of Mull, Sgeir Chorrach, Firth of Lorne, Gulf of Corryvreckan... fantasieggande tungvrickare och mytomspunna platser. Det gäller att hålla tungan rätt i mun. Segling i Skottland  kan vara en utmaning om man inte har koll på läget, dvs tidvattenströmmar och sjökorten. Med en kapten med bra läsglsögon och en tegelsten; "Reeds Nautical Almanac" är det inga problem. Hittills har det varit... smooth!  I stort sett har vi seglat med vinden i aktern ända sedan vi lämnade Sverige för en månad sedan. Här är obeskrivligt vilt, vackert och storslaget. "Beautiful bays, stunning scenery, dramatic coastlines, breathtaking sunsets, peace and harmony, great archaelogical and historic importance, excellent food." Broschyren från turistbyrån i Stornoway ljuger inte. Vi seglar från plats till plats, ibland stannar vi en natt, ibland längre. Varje ö, varje kust har sin egen karaktär. I över 4 000 år är dessa öar bebodda och farvattnen utforskade av fiskare, handelsmän, krigsfartyg som hellre navigerade över havet än riskerade livet till fots bland misstänksamma bofasta.
Slotten står som spön i backen. Vi fascineras av olika stilar från 1000-talet till Tudorslott från 1840, tinnar och torn, deras historia och hur överlägset de blickar ner på en passerande segelbåt. http://www.duartcastle.com

Det är kallt dock. Men vi har klimatet att tacka för att denna del av världen inte är exploaterad och fördärvad av massturism. Och kaminen höjer både temperaturen och mysfaktorn i båten på kvällarna.
Ön Canna, söder om Isle of Skye är en riktig pärla! Otroligt vacker ankarplats, landskapet häpnadsväckande harmoniskt, intressant historia och trevliga öbor, totalt 19 personer. (Nej, vi träffade inte alla 19, men två systrar och deras familjer som var födda här.)

Häpnadsväckande var också det misslyckade EU-projektet, (ja, de finns här också...) besöksnäringsutveckling på hög nivå. Man "restaurerade" en gammal stenkyrka, drog in centralvärme, el, vatten, inredning och invigde stolt öns nya Youth hostel. Det hann aldrig tas i bruk. Första vintern trängde fukten och vätan in och förstörde allt. Sedan dess har det fått stå och förfalla. Vi tog oss in och gick chockade omkring i möglet och misären. 10 miljoner gick kalaset på. Pinsamt, tyckte fårfarmaren som berättade. Vi höll med.
http://www.nts.org.uk

Jag känner att jag bidrar mer och mer till seglingen. Åtminstone när det gäller underhållningen. Havsluften har rensat strupen och jag hittar höga c igen*. Tyvärr har jag glömt alla texter så repertoaren blir något begränsad. Alla verk med anknytning till hav, vind eller båtar påbörjas entusiastiskt men avslutas med ett mummel. Antingen hakar jag upp mig på gråtande flickor som vinkar av sina modiga sjömansgossar, gubbsjuka eller att jag helt enkelt glömt texten. Calle Schewen t ex blir en Haggis* av sönderhackade, vilsna strofer. O eviga ungdom i Roslagens famn, juninatts skymning, måsen med löjan i näbb han fick sitt och jag fick... jag är som en pojke fast farfar jag är... Hm. Ja, ni förstår vad jag menar.

Tack, Robert Broberg för Båtlåt!!! (Någon som kommer ihåg tredje versen förresten?)

Som alla förstår seglar vi söderut. Mot Biscaya och värmen. Och med piller från Tjörn (tack, Björn och Gunnel) ska jag lura sjösjukan. Men först tänkte vi lägga an på Irland eftersom det ligger i vägen.
Tyvärr funkar inte alltid Winlink (som levererar positionsrapporten här på sidan). Men var inte oroliga. Vi vet var vi är:)

Bia
Stefan hälsar.

*Vi har öronpluggar. Om någon undrar hur kapten står ut.
*Haggis är en skotsk specialitet. Ungefär som pölsa fast godare. Kokas i fårmage.

PS. Tack för alla positiva kommentarer om bloggen! Det är Timjan som gjort designen (tack, älskling), Halle som pulat dit positionen (tack!), och Stefan som tar de flesta fotona.
                                           


5 kommentarer:

 1. Vilken resa!! Jag är imponerad av dig, göra en sådan resa och vara sjösjuk!! Ha en fortsatt härlig upplevelse:D som ni säkert kommer att ha:) kramar Gudrun

  SvaraRadera
 2. Åhh !! Verkar som om sjösjukan har lagt sig lite. Blir alldeles tårögd när jag läser om er ! Sitter i ett regnigt Neussäs och väntar på kvällens middag och därefter utomhusbio. Många kramar !!!

  SvaraRadera
 3. Sounds terrific! Inte alls avis :)

  Förresten var det en artikel i dagens SvD om långseglare http://www.svd.se/kultur/sondag-en-ny-vag_6359266.svd

  Kram!
  Pia

  SvaraRadera
 4. Hej på er!
  Så mysigt det låter! Besökte Isle of Mull för fem år sen och var på slottet! God vind på er och sköt om er. Instämmer med andra, fin design och trevlig läsning!!!

  SvaraRadera
 5. Hej på er. Vi har nu anlänt till Norge efter en lugn överfart. Vi plockade 40 l kantareller efter kanalen på ett ställe....vinterns såser är räddade.
  Hoppas ni får en fortsatt fin tur.
  /Vi på ISA, Björn o Gunnel

  SvaraRadera